Mediation in burengeschillen

Wat is er nu vervelender dan ruzie te hebben met de buren? Burengeschillen zijn ingrijpend en leiden vaak tot stress, verstoring van het woongenot en soms zelf agressie. Het feit dat u geen afstand kunt nemen van het geschil omdat u nu eenmaal aan de buren "vast zit" zorgt ervoor dat de spanningen dusdanig hoog op kunnen lopen dat er geen enkel constructief gesprek meer te voeren valt. Juist om die reden is het belangrijk om tijdig hulp in te schakelen als u merkt dat praten met elkaar niet meer lukt. In mijn praktijk als advocaat heb ik vaak en succesvol opgetreden bij burengeschillen, hetgeen maakt dat ik helemaal thuis ben in deze materie. Helaas moet ik concluderen dat, indien er een advocaat "aan te pas" komt, de verhoudingen tussen partijen dusdanig op scherp gezet worden dat de situatie vaak enkel verslechtert en escaleert.

Partijen zien vervolgens een gerechtelijke procedure als enige oplossing, terwijl dat in veel gevallen juist niet zo is. Het gevolg? Uw woongenot en woonplezier is hevig aangetast, terwijl een goede mediation in het gros van de gevallen tot een snellere, goedkopere, creatievere en bevredigende oplossing kan leiden die voor beide partijen werkbaar is. Partijen zijn bij het voeren van een gerechtelijke procedure immers vaak zomaar één of meerdere jaren aan het procederen, hebben (tien)duizenden euro´s moeten betalen aan advocaatkosten en dit alles heeft dan vervolgens tot gevolg dat de band met de buren niet slechter kan en voorgoed kapot is. Omdat mediation vrijwillig is kunnen partijen afspraken met elkaar maken waar ze ook echt zelf achter staan, zonder dat deze door een rechter aan u worden opgelegd. Ik ben ervan overtuigd dat de inzet van mediation aantoonbaar een hoop leed kan voorkomen. Uiteindelijk zullen uw buren, net als u, met plezier in hun huis willen wonen en zit niemand erop te wachten om "dan maar te moeten verhuizen": daar draagt een jarenlange en hoogoplopende ruzie natuurlijk niet aan bij.

Het is nooit te laat voor mediation. Procederen (of een procedure voortzetten) kan immers altijd nog!

Met wat voor geschillen kunt u bij mij terecht?
In beginsel met alle geschillen die tussen u en uw buren spelen. U kunt hierbij denken aan:

  • geluidsoverlast;
  • last van overhellen takken;
  • conflicten over erfafscheidingen;
  • conflicten over een aanbouw of uitbouw;
  • ruzies over camera´s;
  • en alle andere denkbare conflicten.

Bent u op zoek naar een effectieve en professionele oplossing voor conflict?
Als MFN-registermediator help ik u om samen tot duurzame afspraken te komen, zodat een langdurige en kostbare juridische procedure kan worden voorkomen en u met minder zorgen kunt genieten van uw woning. Juist omdat ik over jarenlange ervaring beschik in zowel het bedrijfsleven, de advocatuur, maar ook als ondernemer, breng ik een gebalanceerde mix aan kennis en ervaring mee in het begeleiden van mediations. Mijn expertise leidt ertoe dat de afspraken die gemaakt worden ook "body" hebben en uitvoerbaar zijn. Mijn open houding, communicatieve vaardigheden en empathisch vermogen maken dat mensen zich vaak snel bij mij op hun gemakt voelen. En dat is belangrijk: want alleen als je je op je gemakt voelt, voel je je ook vrij om over je problemen te praten. Bij veel mensen bestaat het beeld dat mediatiors "wollig" zijn en "zweverig". Dat ben ik niet. Ik ben wel eerlijk, doortastend en pragmatisch en denk "out of the box", uiteraard met respect voor de autonomie van partijen en met begrip voor de belangen van de partijen die ik begeleid.

Als MfN-mediator word ik (in tegenstelling tot mediators die niet MfN-geregistreerd zijn) periodiek getoetst op kennis en kunde en moet ik voldoen aan kwaliteitseisen waar niet gecertificeerde mediators niet aan hoeven te voldoen.
Ik spreek vloeiend Engels en Frans. Indien u dat prettig vindt kunnen mediations derhalve ook in het Engels of in het Frans plaatsvinden.

Mijn werkwijze:
  • Ik vind het belangrijk dat u en uw buren in de gelegenheid worden gesteld om mij kort te spreken. Ik noem dit een intakegesprek. Tijdens het intakegesprek, dat veelal telefonisch plaatsvindt, maken we kort kennis met elkaar en kunt u mij vertrouwelijk (de inhoud van het gesprek zal ik dus niet delen met de andere partij) vertellen wat uw visie op het probleem is.
  • Vervolgens vinden de daadwerkelijke mediation gesprekken plaats, meestal bij mij op kantoor, maar als dat liever op een andere (neutrale) locatie of online wilt, is dat uiteraard geen probleem. We bepalen samen hoeveel gesprekken hiervoor nodig zijn, maar vaak zijn twee tot drie sessies al voldoende.
  • Indien het lukt om tot afspraken te komen, worden deze vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst.

Neemt u vooral contact met mij op
Wilt u uw conflict op een constructieve manier oplossen? Neem dan vooral contact met mij op. Ik licht de verschillende stappen in een mediation graag aan u toe zodat ik samen met u kan bijdragen aan een oplossing voor uw probleem.

Algemene voorwaarden   Disclaimer   Klachtenregeling   Privacyverklaring   Identificatieplicht